Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Συναισθηματική αγωγή και πειθαρχία.

  Πολλοί γονείς θεωρούν ότι με την ενσυναίσθηση (Δείτε προηγούμενη ανάρτηση: Συναισθηματική νοημοσύνη: Λίγα λόγια για τους γονείς...) και τη συναισθηματική καθοδήγηση των παιδιών τους θα φανούν σ'αυτά υπερβολικά υποχωρητικοί και δε θα μπορέσουν να θέσουν όρια. Μερικοί μάλιστα οπαδοί της Συναισθηματικής Νοημοσύνης -η καλύτερα της παρερμηνείας της- πράγματι δυσκολεύονται στα θέματα επιβολής πειθαρχίας των παιδιών. Αυτό είναι μια μεγάλη παρεξήγηση κι ένα συχνό λάθος, καθώς όσο πιο κοντά στα παιδιά μας βρισκόμαστε συναισθηματικά τόσο πιο εύκολο είναι να τα καθοδηγήσουμε και να ασκήσουμε σε αυτά επίδραση. Η αυστηρότητά μας, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, η έκφραση της απογοήτευσής μας και της δυσαρέσκειας, όταν γνωρίζουμε ότι μπορούν να τα καταφέρουν, αποκτούν άλλη βαρύτητα και σημασία γι'αυτά. Ο συναισθηματικός δεσμός που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσά μας τα ωθεί να νοιάζονται και για τις σκέψεις μας και να επιθυμούν να μη μας δυσαρεστήσουν. Έτσι, δεν υφίσταται ο φόβος να τεθούν όρια και να προσφερθούν κίνητρα και καθοδήγηση στα παιδιά. Αρκεί βέβαια να δείξουν και οι γονείς τον απαιτούμενο βαθμό δέσμευσης και υπομονής απέναντι στην αγωγή των παιδιών τους, να μην αγνοήσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, αλλά αντίθετα, να αναδειχθούν συμπαραστάτες και μέντορες στο διαρκές παιχνίδι της ζωής.

Βιβλιογραφία
Gottman J. & Declaire J. (1997). The heart of parenting. Raising an emotionally intelligent child. New York: Simon and Schuster.

Και πώς μπορούν οι γονείς να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών τους;
Βασική προϋπόθεση για τη συναισθηματική αγωγή των παιδιών από μέρους των γονιών είναι να νιώθουν οι γονείς ικανοί για κάτι τέτοιο. Διαφορετικά, καλό θα ήταν να δεχτούν την καθοδήγηση από κάποιο σύμβουλο γονέων, ώστε να προετοιμαστούν και να υποστηρίζονται στο έργο τους, όταν το έχουν ανάγκη. Επιπλέον, μπορούν να ωθούν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε προγράμματα συναισθηματικής αγωγής, τα οποία συνήθως παρουσιάζονται στα παιδιά με παιγνιώδη τρόπο, ώστε να είναι ευχάριστα αλλά και αποτελεσματικά. Στο Κέντρο Παιδικών Δραστηριοτήτων Πυγολαμπίδα στη Νέα Σμύρνη προσφέρεται η δυνατότητα συμβουλευτικής γονέων αλλά και εργαστήρι συναισθηματικής αγωγής σε παιδιά, ώστε να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν ουσιαστικότερη καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών. 
Πυγολαμπίδα: Ομήρου 70,  πλατεία Νέας Σμύρνης. Τηλ: 2114039129, 6976696306.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου