Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Συναισθηματική νοημοσύνη:Λίγα λόγια για τους γονείς.

  Πολύς λόγος γίνεται στις μέρες μας για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη και την ενσυναίσθηση. Αυτό εξηγείται λογικά, καθώς η εξέλιξη της επιστήμης την τελευταία δεκαετία κατέδειξε ότι η σωστή διαπαιδαγώγηση δεν περιορίζεται μόνο στη διάνοια ή στη σκέψη αλλά απαιτεί και το συναίσθημα. Για το  λόγο αυτό κοντά στο γνωστό σε όλους Δείκτη Νοημοσύνης (IQ) προστέθηκε κι ο δείκτης Συναισθηματικής Νοημοσύνης, ο οποίος συνιστά τη συναισθηματική επίγνωση και την ικανότητα του ατόμου να ελέγχει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του με στόχο την επιτυχία και την ευτυχία.
  Σε ό,τι αφορά τώρα τις οικογενειακές σχέσεις, οι γονείς που μπορούν να χαρακτηριστούν "συναισθηματικά νοήμονες" είναι εκείνοι που έχουν επίγνωση των συναισθημάτων των παιδιών τους και μπορούν να τα καθησυχάσουν και να τα καθοδηγήσουν. Από την άλλη, τα παιδιά με Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι αυτά που μπορούν να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους, να βρίσκουν κίνητρα για δράση, αλλά και να κατανοούν τα κοινωνικά σήματα των άλλων, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις διάφορες περιστάσεις της ζωής. Και βέβαια η πρώτη και κύρια μαθητεία των παιδιών στη Συναισθηματική Νοημοσύνη ξεκινά κυρίως από τους γονείς στην οικογένεια. Εκεί τα παιδιά αναγνωρίζουν τα δικά τους συναισθήματα, πρώτα, και τις αντιδράσεις των άλλων σ'αυτά. Μαθαίνουν να σκέφτονται για τα συναισθήματά τους αλλά και πώς να τα εκφράζουν. Οι γονείς μεταδίδουν στα παιδιά τους αυτά τα μαθήματα ζωής και με το λόγο τους αλλά, κυρίως, με το προσωπικό τους παράδειγμα, δηλαδή με τον τρόπο που οι ίδιοι διαχειρίζονται τις συναισθηματικές τους καταστάσεις. 
  Βέβαια, ενώ η αξία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης είναι πλέον αδιαμφισβήτητη και η ανάγκη να γίνονται οι γονείς συναισθηματικοί δάσκαλοι των παιδιών τους δεδομένη, διαχρονικές έρευνες έδειξαν ότι δεν είναι όλοι οι γονείς έτοιμοι ή ικανοί για κάτι τέτοιο.Γι'αυτό μιλάμε για δύο κατηγορίες γονέων: αυτούς που μπορούν να καθοδηγήσουν συναισθηματικά τα παιδιά τους και αυτούς που αδυνατούν.Δεν είναι εδώ η ώρα να αναλύσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σ'αυτή τη διμερή διάκριση. Αυτό όμως στο οποίο θέλουμε να εστιάσουμε είναι ότι με τη συναισθηματική αγωγή τα παιδιά θα γίνουν πιο επιτυχημένοι ενήλικοι, πράγμα που πρέπει να γίνει κατανοητό κι από τις δύο μερίδες γονέων. Χωρίς να υπονοείται ότι η Συναισθηματική Αγωγή θα εξαλείψει κάθε οικογενειακό πρόβλημα, το σίγουρο είναι ότι θα εξασφαλίσει πιο ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, οικειότητα και σεβασμό, άρα γόνιμο έδαφος για πιο εύκολη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσιολογικών ενδοοικογενειακών τριβών και συγκρούσεων.

Βιβλιογραφία
Goleman D.(1995). Emotional Intelligence. New York:Bantam
Gottman J. & Declaire J. (1997). The heart of parenting. Raising en emotionally intelligent child. New York: Simon and Schuster.

Και πώς μπορούν οι γονείς να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών τους;
Βασική προϋπόθεση για τη συναισθηματική αγωγή των παιδιών από μέρους των γονιών είναι να νιώθουν οι γονείς ικανοί για κάτι τέτοιο. Διαφορετικά, καλό θα ήταν να δεχτούν την καθοδήγηση από κάποιο σύμβουλο γονέων, ώστε να προετοιμαστούν και να υποστηρίζονται στο έργο τους, όταν το έχουν ανάγκη. Επιπλέον, μπορούν να ωθούν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε προγράμματα συναισθηματικής αγωγής, τα οποία συνήθως παρουσιάζονται στα παιδιά με παιγνιώδη τρόπο, ώστε να είναι ευχάριστα αλλά και αποτελεσματικά. Στο Κέντρο Παιδικών Δραστηριοτήτων Πυγολαμπίδα στη Νέα Σμύρνη προσφέρεται η δυνατότητα συμβουλευτικής γονέων αλλά και εργαστήρι συναισθηματικής αγωγής σε παιδιά, ώστε να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν ουσιαστικότερη καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών. 
Πυγολαμπίδα: Ομήρου 70,  πλατεία Νέας Σμύρνης. Τηλ: 2114039129, 6976696306.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου